2010. november 19., péntek

A Niche-elmélet


A mai biológia órán szóba került a niche-elmélet, amelyet ökológiai értelmében először Hutchinson amerikai hidrobiológus használt. A niche eredetileg francia szó, fülkét jelent.  A niche az ökológiai térnek az a része, amelyet a populáció jelenlétével kitölt. (valójában egy olyan n dimenziós hipertér, amelynek minden dimenzióját egy olyan környezeti faktor adja, amely a populáció előfordulását meghatározza. Minden egyes faktornak, dimenziónak van egy, a populációt limitáló alsó és egy felső értéke.
Beszélhetünk a niche méretéről is, ezt niche-szélességnek nevezzük. Egy populáció niche-szélessége akkor nagy, ha a niche dimenzióinak nagy terjedelmét foglalja el. Ezek a generalista fajok, míg a specialisták esetében a niche-szélesség kicsi.
A természetben a populációk nem önmagukban, hanem társulásokban fordulnak elő, ezért a rendelkezésre álló ökológiai tér egy részét “meg kell osztaniuk” más populációkkal. Meg kell tehát különböztetni a fundamentális és a realizált niche fogalmát. Fundamentális niche az az ökológiai tér, amelyet a populáció versenytársak, kompetítorok hiányában, míg a realizált niche az az ökológiai tér, amelyet a populáció valójában, azaz versenytársak jelenlétében elfoglal. A kompetíció mértékétől függően a fundamentális niche-ek átfedődhetnek. Az átfedés (overlap) zónában kompetitív kizárás léphet fel: ebben az esetben a két versengő populáció közül a jobb kompetíciós képességű kiszorítja a gyengébbet. A gyakorlatban a realizált niche-ek is átfedődhetnek. Ilyenkor nem kompetitív kizárásról van szó, hanem a két populáció együtt létezéséről, koegzisztenciájáról. Ez általában akkor következik be, ha a közös tényező bőségben van.

moisture: páratartalom
temperature : hőmérséklet