2010. november 9., kedd

Témajavaslatok a középszintű biológia érettségi projektmunkákhoz

1. Az iskolaudvar fás szárú növényzete (térképen kell ábrázolni a meghatározott fajokat, fénykép készítése szükséges minden fajról, a növényismeret könyv segítségével taxonómiai besorolást kell végezni)
2. Vérnyomás megfigyelése (vérnyomás-szabályozás, saját vérnyomás mérése, naponta több alkalommal, többféle élethelyzetben, hosszabb időn át, adatok elemzése, több személy vérnyomása is összehasonlítható hasonló élethelyzetekben)
3. Dohányzás és a dohányzás okozta betegségek (dohányzás kultúrtörténete, dohányzás káros hatásai, kérdőíves felmérés a dohányzásról és kockázatairól)
4. Ásványvizek összetétele és hatása az emberi szervezetre (több ásványvíz kémiai összetételének összehasonlítása, ember ionháztartása, napi szükséglet, Ca tartalom mérése vagy egyszerű kimutatása ásványvizekben, kérdőíves vizsgálat, hogy ki milyen ásványvizet fogyaszt és mi alapján választ)
5. Etológiai megfigyelések (pl. madáretető téli vendégei, állatok tanulásával kapcsolatos megfigyelések stb., önálló, fényképekkel is dokumentálható megfigyelések és ezek elemzése szükségesek)
6. Valamely terület növénytársulástani jellemzése (térkép készítése a társulásokról, társulások jellemzése, jó növényismeret szükséges a feladathoz)
7. Növényi szövetek összehasonlítása. (mikroszkóp használata, önálló metszekészítés).
8. McDonalds termékek táplálkozás-élettani bemutatása (http://mcdonaldsmenu.info oldal alapján illetve kérdőíves felmérés a fogyasztási szokásokról)
9. A fogazat és a fogápolás (kérdőíves felmérés a fogápolási szokásokról, fogak állapotáról, fogászati kezelési módok, fogromlás és okai, megelőzésük, modellkísérlet: hogyan oldják az üdítőitalok a fogat)
10. A cukorbetegség. Egy cukorbeteg diétájának bemutatása, a vércukorszint napi változásainak rögzítése és grafikus ábrázolása.
11. Allergiás betegségek. A parlagfű okozta pollenallergia. (kérdőíves felmérés,: mennyien allergiások, szednek e rendszeresen vm. antihisztamint, családban előfordul e stb.)