2010. november 26., péntek

Téli Madáretetés

A tél embert és állatot egyaránt próbáló időszak. A nálunk maradó, illetve az északról hozzánk érkező énekesmadarak áttelelését mi is segíthetjük a kertünkben, vagy parkban kihelyezett madáretetővel.
A madáretetést a fagyok beálltával, november végén, december elején kell elkezdeni, és amíg tart a hideg idő (általában február végéig) folyamatosan kell végezni. Enyhébb időben kevesebbet adjunk, kemény hidegek idején emeljük a napi adagot. Nagyon fontos a folyamatos etetés, mert ha a madarak megszokták a segítséget, számítanak rá. Az olyan etető amely legnagyobb szükségben hagyja cserben vendégeit, jóval többet árt, mint használ, hiszen a nagyobb körzetből odaszokott madarak a nyújtott táplálék megszűnte után nem találnak elegendő természetes eleséget, és akár el is pusztulhatnak. A folyamatos etetés alól azonban van kivétel is. Aki csak hetente, kéthetente egy alkalommal etet az is segíti az egyébként is a környéken tanyázó madarakat. Az egyszeri eleség úgyis gyorsan elfogy, és nagyobb távolságról nem csábít oda madarakat. Ne etessünk romlott, penészes táplálékot, mert a madarak pusztulását okozhatja. A sózott, fűszeres eleség is árthat a madaraknak. A sütemény- és kenyérmorzsa vizesen megerjed, és bélhurutot okozhat, ezért jobb, ha ezt a fajta eleséget nem adjuk a madaraknak. Az etetőket rendszeresen tisztítani kell. Erős kefével el kell távolítani /hetenként, kéthetenként/ az ürüléket és az eleség maradványait. Enyhe időben vízzel is le lehet mosni az etetőt. Célszerű az etetőt fák bokrok környékére helyezni,hogy a madarak veszély esetén (pl.karvaly felbukkanása) menedéket találjanak. Néhány félénkebb faj csak a csendes,nyugodt helyen lévő etetőt látogatja ezért érdemes az udvar egy félreeső részén,vagy a kertben is etetni. A cinegék viszont hamar megszokják az embert akár az ablakpárkányon is etethetjük őket. 

Mivel etessünk?

A legfontosabb eleségek közé tartoznak az olajos magvak. A legszélesebb körben alkalmazott téli etetőanyag napraforgómag A kisebb szemű, fekete héjú napraforgót mérete és puhább héja miatt jobban kedvelik a madarak. Kihelyezhetjük etetőbe vagy földre szórhatjuk. Fogyasztják: nagy fakopáncs, közép fakopáncs, széncinege, kék cinege, barátcinege,csuszka, szajkó, házi veréb, mezei veréb, erdei pinty, fenyőpinty, zöldike,meggyvágó, tengelic, csíz. Emellett napraforgóhoz hasonlóan magas olajtartalmú,és egyben fehérjékben gazdag tökmagot,kukacos diót,mogyorót is szívesen fogyasztják. (: barátcinege, kék cinege,széncinege, nagy fakopáncs, közép fakopáncs, csuszka, szajkó, házi veréb,mezei veréb.) A cinegék kedvelt elesége a madárkalács és a cinegegolyó, ami tulajdonképpen olvasztott marhafaggyúba vagy zsírba gyúrt olajos magok, gabonaszemek elegye, és a hidegbe kihelyezve megfagyott állapotban csipegetnek belőle a madarak. Gabonafélét is kihelyezhetünk a pintyféléknek és sármányoknak (erdei pinty, fenyőpinty, zöldike, tengelic, citromsármány), mint például búzát, árpát és kukoricaocsút, bár ők inkább a földről szedegetik össze a magokat és szemeket, ezért érdemes egy pár marékkal az etető alá is szórni az eleségből. Adhatunk kölest, lenmagot, repcét, és magkeverékeket is. A faggyú és a szalonna klasszikus téli madáreledel. Fontos azonban, hogy ne legyen füstölt, és sóval vagy egyéb fűszerrel ízesítve. A magas sótartalomtól a madarak is megszomjaznak, és a téli fagyok idején nehezebben találnak ivóvizet.A legegyszerűbb, ha spárgával felakasztjuk egy ágra. Zsírt vagy faggyút ágak repedéseibe, nagyobb lyukakba is lehet tömködni. Fogyasztják: nagy fakopáncs, közép fakopáncs, vörösbegy, fekete rigó, széncinege, kék cinege, barátcinege, csuszka. Az almát, a körtét és a szőlőt a madarak is kedvelik. A lehullott gyümölcs, vagy éppen a kamrában rothadásnak induló, emberi fogyasztásra nem alkalmas gyümölcsök kitűnő "rigócsalogatók", melyek fontos táplálékai mind az itthon maradó fekete rigóknak, mind pedig az északról érkező rigófélék csapatainak/énekes rigó,szőlőrigó,fenyőrigó,léprigó/. Emellett a cinegék,és egy különleges északi madárvendég a csonttollú is szívesen fogyaszt gyümölcsöt. A vörösbegyek és rigók számára, érdemes kiszórni konyhai maradékot is(főtt krumpli,főtt rizs, főtt tojás, főtt tészta, sajt, túró,nyers és főtt zöldség stb.) a kert végébe vagy bokrok aljába, mert azt is örömmel fogadják Fontos, hogy csak romlatlan, fűszermentes ételt adjunk. 

További madarakkal kapcsolatos információk megtalálhatók a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján: www.mme.hu