2010. november 30., kedd

Így Isztok Ti

Avagy az energiaitalok kémiája....
A különböző energiaitalok összetételükben nagyon hasonlítanak egymásra, "működési mechanizmusuk" pedig a Coca-Colával megegyező. Aktív összetevőként tartalmaznak egy kisebb lórúgásnyi cukrot (általában a szőlőcukor), és egy jó adag koffeint (a mostanában megjelent light változatok ugyanakkor cukormentesek, ami olyan, mint a koffeinmentes kávé mesterséges édesítőszerrel), de számos misztikus alkotórészük is van, amelyeket a teljesség igénye nélkül szintén bemutatunk. Nézzük végig az aktív- és a misztikus összetevőket és ezek élettani hatásait:

Aktív összetevők:

- szőlőcukor (glükóz)
C6H12O6 (Molekulaképét lásd jobbra.) A szőlőcukor a legfontosabb monoszacharid, szerkezetileg aldohexóz, amely egy aldehid és öt hidroxid csoportot tartalmaz. A legelterjedtebb szerves molekula a Földön. Az élővilág egyik alapvegyülete, "vegyileg kötött napenergia". Az állati és a növényi szervezetek egyaránt tartalmazzák, mint általános "energiatároló" molekulát. 

- koffein
C8H10N4O2, 1,3,7-trimetil-xantin. (Molekulaképét lásd fentebb.) A kávéban és a teában megtalálható. Az egyik legelterjedtebben fogyasztott alkaloid, teinként is említik. A központi idegrendszer enyhe serkentőszere, élénkíti a szívműködést, javítja a szellemi funkciókat, csökkenti a fáradtságot és álmosságot. Az izmok teljesítőképességét fokozza. Az agyalapi vegetatív központok izgatása révén emeli a testhőmérsékletet, a mellékveséből adrenalint mobilizál, hatására a veseerek tágulása miatt fokozódik a vizeletkiválasztás. A nem kábító fájdalomcsillapítók hatását erősíti (elsősorban fejfájás esetén hatásos).
Ha két decinyi vízben feloldanánk ezt a két "aktív összetevőt" akkor tulajdonképpen már el is készítettük az energiaitalt. Megfelelően bedobozolva biztosan el lehetne adni jó pénzért. Azt hiszem ezek az italok az "aktív összetevőknél" is jobban hasonlítanak abban, hogy irreálisan drágák. Félelmetes haszon van rajtuk. Maradjunk azonban a kémiánál. (A szőlőcukor a legelterjedtebb, de van olyan amelyikben maltóz található.)

Misztikus összetevők:

Bár a fentebb említett "aktív összetevők" adják elsősorban az élénkítő hatást, mégis a "misztikus összetevők" kapnak nagyobb hangsúlyt. Marketing szempontból a koffein, meg a szőlőcukoregyáltalán nem lenne nyerő, viszont olyan "csodák", mint a glükuronolakton, az L-Karnitin, az inosit és a taurin nagyon jól eladhatók.
Nézzük meg ezeket is.

- glükuronolakton

C6H8O6, D-glükurono-3,6-lakton 
Tulajdonképpen egy szénhidrátszerűség. "Testépítőszerek" is tartalmazzák. A glükóz emésztésekor a májban keletkezik. Az energiaitalok mellett megtalálható a gabonafélékben és a vörösborban is.  A glikogén keletkezését szabályozza a szervezetben. A glükonsavval egyensúlyban van jelen. 

- L-Karnitin

C7H15NO3, 3-hidroxi-4-trimetilammónium-butanoát
Egy aminosav származék. Az energiaitalok mellett megtalálható a vázizomzatban és a szívben. Legnagyobb mennyiségben a vörös húsok tartalmazzák, de más húsokban és növényekben is előfordul. A zsírokból származó hosszú szénláncú zsírsavak átvitelét biztosítja a sejtek membránján, és a mitokondriumokon.

- Inosit

C6H12O6, cisz-1,2,3,5-transz-4,6-ciklohexánhexol, ciklohexitol, inositol, izomcukor. Egy gyűrűs többértékű alkohol (poliol). Az energiaitalok mellett megtalálható minden eukarióta sejtben különböző vegyületek formájában, valamint a nagy korpa tartalmú gabonafélékben, babban és sok gyümölcsben is előfordul. Különböző biokémiai folyamatokban vesz részt. Szerepet játszik a membránpotenciál fenntartásában, a sejtek közötti kalciumion koncentráció szabályozásában, a zsírok lebontásában és a vér koleszterin szintjének csökkentésében.

- Taurin

C2H7NO3S, H2N-CH2-CH2-SO2-OH, 2-aminoetán-szulfonsav. 
Egy aminosav származék. Az energiaitalok mellett megtalálható kis mennyiségben az állati és emberi szervezetben is, húsok és belsőségek tartalmazzák. Élettani hatása nem teljesen ismert. Szerepet játszik a membránokon keresztüli kalcium-áramlás szabályozásában, az inzulinhoz hasonlóan elősegíti a glükóz sejtekbe áramlását ezáltal nő a fizikai teljesítőképesség, csökken a vércukorszint. Méregtelenítő és antioxidáns hatással is rendelkezik. A taurinról lényeges megemlíteni, hogy alkohollal kölcsönhatásában mérgező vegyületek alakulhatnak ki belőle! Vagyis nem lenne szabad az energiaitalokat alkohollal együtt fogyasztani!

Ide tartoznak még olyan összetevők, mint:

- guarana-kivonat 
Egy az Amazonas esőerdeiben őshonos, és elsősorban Brazíliában termesztett örökzöld kúszónövény kivonata, mely a kávénál nagyobb mennyiségben tartalmaz koffeint, valamint teobromint és teofillint. Az élénkítő hatása mellett állítólag természetes zsírégetőként is működik. 
- ginzeng-kivonat 
A ginzeng gyógyító erejét már az egyiptomiak is felismerték, és előszeretettel használták különféle betegségek gyógyítására. Az ázsiai eredetű gyökér mára már Európában is elterjedt, és joggal tartozik azon természetes csodaszerek közé, melyek nagyban javítják az ember életminőségét. Nehéz fizikai és szellemi megterhelés, magas vérnyomás, depresszió és koncentráció zavar esetén ajánlott a ginzeng alkalmazása. A gyökér csökkenti a vérzsír szintet, serkenti a szervezet fehérje felépítését, valamint sikerrel alkalmazható az időskori cukorbetegség és a légzőszervi bajok leküzdésében is. Hogy mennyire állnak egzakt vizsgálatok a fenti megállapítások mögött nem tudom. Mindenesetre szinte "borítékolható volt, hogy energiaitalba is belekerül előbb-utóbb. Egyébként a vizsgálatok szerint megtalálható benne a szőlőcukor, az A-vitamin, a B1-vitamin és B2-vitamin, bizonyos alkaloidok, ösztrogének, különféle illóolajok valamint a nyomelemek közül szelén, germánium. 
- Ginkgo Biloba-kivonat
Egy páfrányfenyő, amely talán a leghosszabb ideig élő organizmus a Földön. Két lényeges hatóanyagcsoportot tartalmaz: flavonoidokat és terpéneket. A terpéncsoportba tartozó hatóanyagok közül a ginkgolid (diterpén) és a bilobalid (sesquiterpen) a legjelentősebbek. Ezek mellett tartalmaz még különböző szerves savakat, pl. aszkorbinsavat is. Mindenféle hatása mellett az energiaitalokba bizonyára a központi idegrendszert serkentő hatása miatt kerül.
Egyéb összetevők
Az eddig említetteken kívül "természetesen" ezek a löttyök is tartalmaznak olyan egyéb "nyalánkságokat", mint színezékek, antioxidánsok, mesterséges édesítők, savszabályzók, habzásgátlók,aromák, szén-dioxid, vitaminok, ásványi anyagok, sók, stb. Itt csak felsorolom azokat az összetevőket, amik még (információm szerint) megtalálhatók az energiaitalokban. Persze ezek nem mind egyetlen italban találhatók. Ezek mellett számtalan egyéb anyagot is tartalmazhatnak még, amiket esetleg fel sem tüntettek. 
- savszabályzók: nátrium-hidrogén-karbonát (szódabikarbóna), nátrium-citrát, kálium-citrát
- antioxidánsok: citromsav, aszkorbinsav, nátrium-citrát, kálium-citrát
- mesterséges édesítőszerek: aszpartám, aceszulfám-k
- szén-dioxid nagyon sok energiaitalban megtalálható, természetesen oldott állapotban, vagyis tulajdonképpen szénsav található bennük. Ez egyébként általában segíti más anyagok felszívódását.
- vitaminok: B2-vitamin, B3-vitamin, B5-vitamin, B6-vitamin, C-vitamin, B12-vitamin, E-vitamin, folsav
- stabilizátorok: módosított keményítők, polidextróz
- színezékek: karamell, szulfitos karamell, ammóniás karamell, riboflavin
Nem szabad persze megfeledkezni arról, hogy a legnagyobb mennyiségben mindegyikükben a víz fordul elő.


Összegzés

- Az alkohol ugyan egy határig maga is biztosítja a gyors energiafelvételt, de az egyéb összetevőkkel együtt már kiszámíthatatlan a hatása. Például diszkóba menet bajt okozhat, mivel az alkohol és a koffein vízhajtó hatása összeadódik. Tánc közben egyébként is megnő a folyadékszükséglet, de folyadékot már nem visznek be: ez rosszulléthez, kiszáradásos tünetekhez vezethet.

- Fontos tudnivaló, hogy az energiaitalok hipertóniás italok, vagyis bennük magasabb a folyadéknyomás, mint ami az emberi szervezet sejtjeiben van. Látszólagos ellentmondás: az energiaitalok nem alkalmasak a szervezet folyadékveszteségének pótlására, mivel a hipertóniás jelleg miatt dehidrációt (kiszáradást) okoznak, illetve a felgyorsult anyagcsere következménye hasmenés is lehet.
- Sajnos, a köztudatban nincsenek megfelelően elkülönítve a sportitalok és az energiaitalok:
+ A sportitalok tudományos alapossággal kidolgozottak arra a célra, hogy a sportolók az edzés vagy a verseny intenzív szakaszában biztosíthassák a szervezetük folyadék- és ásványianyag-pótlását.
+ Az energiaitalokat korrektebb lenne az élénkítő ital elnevezéssel illetni. 
+ Úgy lehetne összefoglalni, hogy minden sportital egyben energiaital is, de gyakorlatilag egyik energiaital sem igazán sportital.
- Ha valaki fáradt, igyon teát, ha kevésnek érzi, igyon kávét, ha autóvezetés közben elálmosodik, álljon meg, mozogjon, stb., ha pedig valaki annyira fáradt, hogy emiatt táncolni sem tudna energiaital nélkül, akkor inkább aludja ki magát...
- Az energiaitalok koffeintartalma egy deciliter folyadékban általában 30 mg, vagyis dobozonként két dupla kávénak felelnek meg. Azért tér el a hatása a kávé hatásától, mert az egyéb komponenseknek köszönhetően jóval hosszabb ideig tart.
- Fogyasztásuk kis mennyiségben, heti egy-két dobozzal nem mondható károsnak, de a rendszeresen vagy alkohollal együtt történő fogyasztásuk már károsíthatja a szervezetet, elsősorban a májat és a szívet, mert lökésszerűen megemeli a pulzusszámot.
- Nagyobb mennyiségben izgatottságot, vegetatív neurózisos tüneteket okoznak, ami heves szívdobogással, türelmetlenséggel, idegességgel, alkalmanként némi agresszivitással is járhat.Ez vezetés közben veszélyes lehet. A hatás természetesen egyénenként más és más.
- Bár függőséget nem okozhatnak, mégsem ajánlatos túl sokat fogyasztani belőlük. Akinek vérnyomásproblémája van, továbbá cukorbetegek, koffeinre érzékenyek, várandós és szoptatós anyák, gyermekek és szívbetegek ne fogyasszák!
- Az EU szakértői foglalkoznak az energiaitalok kérdésével, és, remélhetőleg hamarosan sor kerül egy jogszabály kidolgozására, amely az egészségi kockázatra való tekintettel állapítja meg az ilyen típusú italokban található hatóanyagokra vonatkozó határértékeket.
Franciaországban pl. egy 18 éves lány halála miatt már betiltották a Red Bull márkájú, népszerű energiaital fogyasztását (2004). A lány kosárlabdázás után elfogyasztott 4 dobozzal a fenti italból, halálát szívmegállás okozta. Dániában szintén megszületett a törvény az energiaitalok betiltásáról, Angliában pedig 18 éves kor alatti gyerekeknek, ill. terheseknek nem árúsíthatják.