2010. december 1., szerda

Csók a Fagyöngy alatt

Honnan ered ez a furcsa szokás? Tudjunk meg egy kicsit többet a fagyöngyről..

A fagyöngyről sokszor mondják, hogy az ég és a föld között terem, a történelem folytán pedig  különleges tulajdonságokkal ruházták fel.  Az ógermán mitológiában Odin istennek és Frigg istennőnek gyermeke volt: Balder. Frigg minden teremtménnyel megfogadtatta, hogy nem bántja a fiát. A fagyöngy elrejtőzött és kibújt az ígéret alól. Az ártó isten észrevette ezt, és kihasználta. Az istenek egy mulatságon azzal szórakoztak, hogy a sebezhetetlen Balderre lőnek, akinek a nyilak sem ártottak. Az ártó isten ekkor egy fagyöngyből való nyilat adott a vak isten kezébe. A nyíl megölte Baldert. Az istenek feldühödtek és megengedték Friggnek, hogy saját akarat szerint ítélkezzék a fagyöngy fölött. Ő nem bántotta, hanem a szeretet jelképévé emelte. Azt kívánta, hogy a jövőben a fagyöngy alatt állók csókolják meg egymást, a szeretet és a megbocsátás jegyében. 
Nézzük meg ezt a növényt közelebbről...
fehér fagyöngy (Viscum album) a fakínfélék (Loranthaceae) Magyarországon is jól ismert és egész Európában elterjedt félélősködő,örökzöld növény. Leggyakoribb gazdanövényei az almafa, a nyárfa, a fűzfa, az akácfa. Rövid szerteágazó ágai ismételt álvillás elágazásúak. Levelei átellenesek, zöldessárgák, bőrneműek. Zöldessárga színű redukált virágai ülők. Termése ragadós álbogyó. Bogyói fehérek, kissé üvegesek, belül nyálkásak. A magvak sem vízben, sem földbe kerülve nem csíráznak, a madarak hordják szét őket.
A fagyöngy vérnyomáscsökkentő hatását állatkísérletek igazolták, de hogy pontosan melyik összetevője felelős ezért a hatásmechanizmusért, ez idáig nem tudták meghatározni. Immunrendszert serkentő rákellenes hatása viszont a viszkotoxinoknak és a lektineknek tulajdonítható. 
A fagyöngyöt az érelmeszesedés megelőzésére és a hagyományos kezelésekkel együtt a magas vérnyomás leküzdésére használják. Európában több laboratórium állít elő és forgalmaz különböző citosztatikus és immunrendszert serkentő hatású készítményeket, de házilag is készíthetünk belőle gyógyteát. Az október elejétől decemberig gyűjtött leveleit és a vékonyabb szárakat (csak a 0,5 cm-nél vékonyabb szárak jók!), szárítás céljából apróra vágjuk, további gyűjtési ideje március és április. A többi hónapban a fagyöngynek nincs gyógyító hatása. A leveleket langyos vízben áztassuk (a hatóanyagai hőérzékenyek).